Przemień bakłażany w pyszną zapiekankę. Takiej musaki jeszcze nie jadłeś, ale zwróć uwagę na jeden szczegół

Dodano:
Mousaka Źródło: Shutterstock / Irina Meliukh
Grecka musaka (mousaka, moussaka) zyskała wielu wielbicieli na całym świecie. Podstawą dania są grillowane lub pieczone bakłażany, które wymagają odpowiedniego przygotowania przed obróbką termiczną. Polecamy przepis na musakę.

Musaka to tradycyjna grecka zapiekanka z bakłażanem, mięsem mielonym, serem, pomidorami i sosem beszamelowym, która nieco przypomina włoską lasagne. Dodatek bakłażana sprawia, że danie jest bardzo sycące i doskonale zastępuje dwudaniowy obiad. Przepis na musakę nie jest skomplikowany, ale kluczowe dla jego smaku jest odpowiednie przygotowanie bakłażanów.

Przed obróbką termiczną plastry bakłażana trzeba posolić i poczekać kilkanaście minut, aby puściły wodę, a następnie opłukać i dokładnie osuszyć. Robi się to z dwóch powodów – aby pozbawić warzywo naturalnej goryczy oraz zmniejszyć ilość wody, która jest w nim zawarta.

Sprawdź, jak przygotować pyszną mousakę.

Przepis: Musaka

Tradycyjna grecka musaka to warstwowa zapiekanka. Składa się z kilku kluczowych składników: bakłażana, mięsa mielonego (najczęściej jagnięcego lub wołowego) i sosu beszamelowego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
570 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól

Na farsz:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki bulionu lub białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól i czarny pieprz do smaku

Na sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i biały pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 8 łyżek startego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie bakłażanówBakłażany umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij ogonki i pokrój warzywa wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster bakłażana posyp odrobiną soli, przełóż do miski i wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw na 15-30 minut. Po tym czasie opłucz plastry bakłażanów pod zimną wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. GrillowanieKażdy plaster bakłażana posmaruj za pomocą silikonowego pędzelka niewielką ilością roztopionego masła klarowanego i grilluj na patelni lub grillu elektrycznym do uzyskania złotego koloru. Możesz też podpiec plastry bakłażana w piekarniku.
  3. Przygotowanie składników farszuCebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Zmiel mięso na sitku o średnich oczkach. Do mousaki możesz użyć mięsa wieprzowego z szynki, mięsa wołowego np. z udźca oraz mięsa mieszanego. Do tradycyjnej mousaki dodawana jest również mielona jagnięcina.
  4. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż na średnim ogniu 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj mięso mielone. Wymieszaj mięso z cebulą oraz czosnkiem i smaż 10 minut na średnim ogniu, często mieszając. Gdy mięso będzie podsmażone, dodaj słodką i wędzoną paprykę, pieprz ziołowy, cynamon i oregano. Smaż 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. Dodaj pomidory z puszki oraz bulion/białe wytrawne wino i smaż na średnim ogniu do momentu odparowania płynu. Gdy płyn odparuje, dopraw farsz do smaku solą i czarnym pieprzem. Jeżeli farsz ma kwaśny smak, to możesz dodać nieco cukru.
  5. Przygotowanie sosu beszamelowegoNa małym ogniu roztop masło i podgrzej mleko – powinno być lekko ciepłe. Do stopionego masła dodawaj stopniowo mąkę pszenną, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Jeżeli utworzą się grudki, to rozetrzyj je za pomocą łyżki. Jasną zasmażkę przygotuj na najmniejszej mocy palnika. Do jednolitej masy z masła i mąki dodaj ciepłe mleko i cały czas mieszając, poczekaj, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos beszamelowy dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Jeżeli nie lubisz charakterystycznego smaku białego pieprzu, to zastąp go świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  6. Przygotowanie zapiekankiNa dnie naczynia do zapiekania ułóż warstwę grillowanych bakłażanów. Na bakłażany wyłóż połowę mięsnego farszu i posyp połową startego parmezanu. Przykryj kolejną warstwą bakłażanów i wyłóż drugą połowę farszu. Na wierzchu mousaki ułóż plastry bakłażana. Posyp resztą startego parmezanu i zalej sosem beszamelowym.
  7. PieczenieWstaw mousakę do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut.

Mousakę podawaj ciepłą, ale po wyjęciu z piekarnika pozwól daniu odpocząć przez kilka minut. Przed podaniem udekoruj zapiekankę świeżą bazylią. Danie moim zdaniem świetnie z lekką sałatką grecką.

Jak zmodyfikować przepis na mousakę?

Farsz możesz doprawić ziołami greckimi lub mieszanką ziół i przypraw do dań kuchni greckiej. Jeśli nie jesteś fanem parmezanu, to zastąp go ulubionym serem np. cheddarem. Mousaka doskonale smakuje również z dodatkiem sera feta.

Przepis na tradycyjną mousakę można zmieniać. Popularną – i wypróbowaną przez mnie – modyfikacją jest dodanie do zapiekanki ziemniaków. Jeśli chcesz, by danie było bardziej sycące, skorzystaj z tego składnika. W tym celu obierz i pokrój ziemniaki w cienkie plastry, następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie przez około 5-10 minut, aż będą lekko miękkie, ale nie będą się rozpadać. Możesz też upiec je w piekarniku po posmarowaniu oliwą i posypaniu solą, w 200°C przez około 20 minut, do momentu, aż będą lekko złote i miękkie. W tej wersji w naczyniu do zapiekania na dnie ułóż plastry ziemniaków. Następnie na ziemniakach ułóż warstwę bakłażanów, a na niej rozprowadź połowę mięsa, posyp serem, a następnie przykryj kolejną warstwą bakłażanów. Kontynuuj warstwowanie, kończąc na warstwie bakłażanów, a na samym wierzchu wylej sos beszamelowy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...